Vellukt
2019-06-06

Vellukt

Salven eller oljen som man brukte i Det Gamle Testamentet for å innvie ting og mennesker til Gud, skulle være en krydret olje. Man blandet olivenolje med de fire duftsterke krydderiene: myrra, kanel, kalmus og kassia. Og særlig kassia som var bark fra det kinesiske kaneltreet hadde en uvanlig deilig duft, en vellukt som satte seg i klærne hos den som var salvet med slik olje. Den Bibelske tanke er at hellighet dufter og smitter. Guds nærvær sprer en vellukt i verden. Derfor er det Paulus sier at den som tilhører Gud er en Kristi vellukt til Guds ære.

«For vi er Kristi vellukt for Gud, blant dem som blir frelst og blant dem som går fortapt: en duft av død til død for dem som går fortapt, en duft av liv til liv for dem som blir frelst.» 2. Kor 2, 15f

Å bli fylt av Ånden er å få en ny duft, en sterk og klar vellukt av Jesus Kristus. I Oldkirken ble de nydøpte salvet med olivenolje blandet med velluktende krydder. Når de forlot dåpsgudstjenesten kunne alle kjenne den deilige duften som omgav dem. Et symbol på at hellighet dufter. Det var et tegn på at man var begynt et nytt liv, et liv fylt og salvet av Ånden. Åndens vellukt er en undervurdert misjonsmetode i våre dager. Jesus sier at vi skal se på liljene på marken og lære av dem. Og jeg tror vi har noe å lære av blomstene når det gjelder duft. For at en blomst skal kunne bli flere enn kun den ene, er den avhengig av at insekter kommer nettopp til den og lar seg bestøve. For deretter å ta dette med videre slik at den ene blomsten kan mangfoldiggjøres. Et av de sterkeste virkemidlene blomsten da har er lukt. De sender ut sterk og uimotståelig duft slik at insektene skal komme til nettopp dem. En vellukt slik at insektene ikke skal kunne fly forbi. Dette er ikke noe som blomsten krampaktig tar seg sammen for å gjøre. Det er ikke noe som den gruer for eller anstrenger seg til. Nei, så sant det er liv i den så kommer vellukten helt naturlig. Slik skulle det også være for oss, vi som er i Kristus. Vi som er fylt av Den Hellige Ånd.  Vi er kalt til å være en duft av liv i en døende verden.

God pinse!

Kontakt oss

Halden Baptistmenighet Tabernaklet

Ole Dahlsgt 1
1776 HALDEN

949 78 695

 

Følg oss
Powered by Cornerstone